narvanitidis

Η αριστερή ιδεολογία και πρακτική βρίσκεται σήμερα μακριά από την Ελληνική πολιτική σκηνή. Κυρίως από αυτούς που ισχυρίζονται ότι την εκπροσωπούν, Γιατί πως αλλοιώς εξηγείται το γεγονός ότι στο θέμα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου ακυρώνει την επιστημονική αλήθεια, επιλέγει την ανεργία αντί της απασχόλησης, και “σφυρίζει” αδιάφορα σε επικύνδινο κα προκλητικό βαθμό. Και όλα αυτά ενώ γνωρίζουν ότι,
1. Σε επιστημονικό/τεχνολογικό επίπεδο η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε παραγωγικά ένα από τα πλουσιότερα αποθεματικό δυναμικό της Ευρώπης και παγκόσμια σε μια πολυμεταλλική γκάμα προϊόντων που που περιλαμβάνει εκτός από χρυσό και άργυρο, τον χαλκό, τον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι, στη βάση αυτή, και με δεδομένη την αναπτυξιακή κατάρρευση που βρίσκεται η χώρα, ο Ορυκτός Πλούτος αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό πλεονέκτημα και μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η παραγωγική αξιοποίηση των κοτασμάτων της χώρας, όπως αυτών στην Ολυμπιάδα, στο Στρατώνι και τις Σκουριές της Χαλκιδικής, αποτελεί ταυτόχρονα τεχνολογική πρόκληση με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και τεχνικών εμπλουτισμού και μεταλλουργίας. ΄Ενα πεδίο πρωτοποριακό σε επίπεδο έρευνας εφαρμογής σε παραγωγική κλίμακα. Διαδιακασίες παραγωγής απόλυτα συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος καθοδηγείται και ελέγχεται από την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και την τήρηση των αυστηρών περιβαλλοντικών όρων που συνοδεύουν την εγκριτική απόφαση του έργου στην Χαλκδική. Είναι γεγονός ότι στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος οι ελληνικές υπηρεσίες και διοίκηση λειτούργησαν και έκριναν με υψηλά επιστημονικά κριτήρια και έθεσαν αυστηρούς κανόνες παρακολούθησης και ελέγχου. Παρά το γεγονός βέβαια ότι το έργο διέπεται συνολικά από ένα εξαιρετικά αυστηρό λειτουργικό πλαίσιο, θα πρέπει όπως συμβαίνει με κάθε ανθρωπογενή δραστηριότητα, να υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί ελέγχου με την συμμετοχή κάθε μορφής κοινωνικών εταίρων. Βασικό η δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις και τον κίνδυνο. Είναι από κάθε άποψη σημαντικό να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία, τη στιγμή μάλιστα που το επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική εξέλιξη.

2. Σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι σαφές ότι, πέρα από το δημόσιο συμφέρον και την εθνική πηγή πλούτου που δημιουργείται, πρέπει να υπάρξουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για τον τοπικό Δήμο, επιπλέον φυσικά της δυναμικής και ποιοτικής απασχόλησης που ο σε μεγάλο βαθμό ο πληθυσμός του ίδιου Δήμου καρπώνεται. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μοντέλλα που εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο σήμερα. Και βέβαια θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του την ανησυχία των απλών ανθρώπων που δέχονται καθημερινά ένα τεράστιο όγκο παραπληροφόρησης και κινδυνολογικών σεναρίων με αποτέλεσμα να δηλητηριάζεται και να παραπλανάται η σκέψη, και να επηρεάζονται οι απόψεις τους. Αυτούς τους ανυποψίαστους πόλίτες, όπως και τους 1,5 εκ. ανέργους αλλά και όλο το λαό, οφείλει ο καθένας να τους σέβεται και να τους ενημερώνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επιστημονικά απόλυτα τεκμηριωμένους και αντικειμενικούς όρους. Από την άλλη μεριά, κάθε επιστήμονας με σχετικές γνώσεις οφείλει να ξεσκεπάζει την ασχετοσύνη και να καταδικάζει την προπαγανδιστική τακτική διασποράς ψευδών στοιχείων από όποια κέντρα παραπληροφόρησης, από όπου και αν προέρχονται. Να αντιμετωπίζει και να εξοντώνει τις ομάδες περιφερόμενων μάγων που επιλέγουν την καταστροφολογία και λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Η επιστημονική αλήθεια απέναντι στην βιομηχανία αλλοίωσης της πραγματικότας και κατασκευής ψευδών ειδήσεων. Ο δημοκρατικός διάλογος και δημόσια διαβούλευση απέναντι στην στειρότητα, την αδιαλλαξία και την πλύση εγκεφάλου. Η εξέλιξη απένατι στο τέλμα και τα κατεστημένα συμφέροντα. Αυτοί που υπηρετούν την πρόοδο απέναντι σε αυτούς που αφού κατέστρεψαν τις πόλεις μας, θέλουν τώρα να ολοκληρώσουν το έργο τους αφανίζοντας και την ελληνική περιφέρεια.

3. Σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση είναι εξίσου θλιβερή και τραγική. Σε ένα περιβάλλον άκρατου λαϊκισμού και κομματικού ανταγωνισμού πολλά πολιτικά πρόσωπα, από κάθε βαθμίδα (κοινοβούλιο, περιφέρειες, δήμοι) πολιτικής διαβούλευσης επιδίδονται σε ένα αγώνα για την πιο κατηγορηματική δήλωση εναντίον των μεταλλείων. Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους μικρο-εκλογικά και τοπικιστικά συμφέροντα γίνονται πρεσβευτές ακραίων και βλαβερών για την χώρα απόψεων. Οι άνθρωποι που στη βάση της εκλογικής δημοκρατίας έχουν αναλάβει την ευθύνη να λύσουν τα προβλήματα ανάπτυξης και ανεργίας αυτής της χώρας, αντί να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη στη βάση ορθολογιστικών προσεγγίσεων και επιλογών, πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Αντί να συμβουλευτούν την υπεύθυνη διοίκηση, τους αρμόδια θεσμοθετημένους φορείς της πολιτείας και τους ειδικούς επιστήμονες, δέχονται εύκολα και απροκάλυπτα την φτηνή προπαγάνδα του πεζοδρομίου, με μοναδικό κριτήριο την μαζική απήχηση και το στενό κομματικό όφελος που θα προκύψουν. Αυτό είναι το μέτρο και ο απότερος στόχος. Δυστυχώς για την Ελλάδα η πολιτική και το σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, βασίζονται στα προσωπικά και μικρο-κοινωνικά συμφέροντα του καθένα για σπίτι, την περιουσία και το χωριό του, και αποφασίζονται στα καφενεία, τα ψευδο-κουλτουριάρικα παρά-κέντρα και στις γιαλαντζί διαδηλώσεις. Και όλα αυτά για να μην γίνουν μεταλλεία στην Ελλάδα. Και το περίεργο είναι ότι υπάρχουν παρατάξεις και πολιτικοί που υιοθετούν αυτή την άποψη και διακηρρύσσουν αυτή τη θέση. Γιατί άραγε δεν διδάσκονται από την ιστορία άλλων πολιτικών και τις επιλογές άλλων λαών? Οι πολιτικές δυνάμεις στην Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία στήριξαν και στηρίζουν ακόμη και σήμερα το κοινωνικό κράτος ποιοτικής περίθαλψης, άριστης εκπαίδευσης, πλατιάς απασχόλησης και υψηλών παροχών, στην αξιοποίηση του ορυκτού τους πλούτου. Η Ευρώπη επιλέγει σήμερα να παράγει πρώτες ύκες από τα δικά της κοιτάσματα και όλες οι χώρες ακολουθούν. Εκτός από μία, την Ελλάδα. Όχι γενικά και αόριστα αλλά σαν κυρίαρχη επιλογή πόλιτικών δυνάμεων που θέλουν να χαρακτηρίζονται αριστερές. Δηλαδή η ανεργία είναι αριστερή επιλογή? Ο αναπτυξιακός μαρασμός είναι αριστερή ιδεολογία? Η περιβαλλοντική προχειρότητα σημαίνει αριστερό ρεύμα? Αλλά μάλλον αριστερά στα Ελληνικά σημαίνει λαϊκισμός, αύξηση εκλογικών ποσοστών και ανικυβερνητική διακυβέρνηδη. Επειδή λοιπόν υπάρχει σύγχυση συνειδητή ή μη, καλά είναι να ανατρέξουν στα ονόματα των Olof Palme, Gro Harlem Brundtland, Mauno Koivisto. Οι αξίες ανθρωποκεντρισμού, ανιδιοτέλειας και κοινωνικών οραμάτων σε όλο τους το μεγαλείο. Η αριστερά στην βέλτιστή της μορφή. Αριστερές πρακτικές στην υπηρεσία των πολιτών και μόνον αυτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.